Bántalmazottak terápiája

A bántalmazás életre szóló nyomot hagy a lelkünkben. A bántalmazás tényét nem tudjuk eltüntetni, de abban lehet segíteni az áldozatnak, hogy a bántás következményei ne irányítsák döntéseit, önkéntelen reakcióit, mindennapjait. Bántás az, ha olyasmit tesznek velünk, amit  felnőttként magunktól nem tennénk meg vagy amiről nem tudjuk eldönteni, hogy meg akarjuk-e tenni és kívül esik a szokványos történéseken.

A bántalmazás formája szerint lehet fizikai, pl. verés vagy fizikai fájdalom okozása illetve szexuális, ez utóbbi akkor is bántalmazás, ha nem fizikai erőszakkal kényszerítették ki, hanem zsarolással vagy csábítással (ez esetben a gyermek jóhiszeműségének illetve szeretethiányának a kihasználását jelenti), és akkor is ha az áldozat kell megtegyen valamit, ami az elkövetőnek szexuális kielégülést hoz. Lehet érzelmi a bántalmazás, ilyen az érzelmi zsarolás, a szeretet megvonása, a túlzott indulat, vagy a megalázás, ami talán a legnehezebben elviselhető .  A bántalmazás következő formája a verbális bántalmazás, ami leggyakrabban az állandó kritikában, leértékelésben , becsmérlésben, negatív  minősítésekben nyilvánul meg. A negyedik formája a bántalmazásnak a passzív agresszióként jelenik meg, ez az elhanyagolás, amikor a gyermek vagy kiszolgáltatott felnőtt nem kapja meg a testi lelki állapotának megfelelő ellátást, gondoskodást. Ez utóbbi a figyelem hiányával jellemezhető, amikor a szülő nem érzékeli a rábízott gyermek szükségleteit és nem azokra reagál vagy egyáltalán nem reagál.

A bántalmazások túlnyomó többségben családon belül történik, a kötődés kiszolgáltatottsága itt adja a legnagyobb teret a visszaéléshez, ezért a sérülés is az ilyen esetekben a legnagyobb, hiszen pont az bánt, akinek az a dolga, hogy megvédjen a bántástól, az a bizalom sérül, ami az összes többi bizalomnak az alapja.

A bántalmazottak pszichoterápiájának elsődleges célkitűzése a rögzült gyerekkori megküzdések feloldása, a gyász folyamatának segítése – a harag felszabadítása, segíteni megérteni, hogy nem ő a hibás – a bűntudat feloldása, a bántalmazó környezet elengedése, a múlt megváltoztathatatlanságának az elfogadása, segíteni megérteni, hogy nem neki kell szégyenkeznie. Ezek fő vonalak a terápiában, természetesen a gyakorlatban ez a teljes mértékben egyénre szabott.