Pszichológus vagy pszichiáter

Gyakran merül fel a kérdés egy adott helyzetben, hogy pszichológusra vagy pszichiáterre van szükség. Talán nem a konkrét válasz, hanem inkább egy fogalmi meghatározás segít a kérdést eldönteni.

A pszichológus pszichoterápiás eszközökkel, azaz főleg beszélgetésekkel, de különféle gyakorlatokkal, szerepjátékokkal, relaxációval, imaginációs technikákkal, stb. segít megtalálni a választ a hozzáfordulónak.

A pszichiáter orvos, első sorban gyógyszeres kezelést alkalmaz a tünetek (pl. szorongások, kényszerek, neurózisok, hangulati problémák) csökkentésére. Ez egy tüneti kezelés, magát a tünetet kiváltó problémát nem oldja meg, viszont sok esetben élhetőbbé, inkább túlélhetővé teszi a mindennapokat.

A pszichológus – pszichiáter fontos párost tud és kell alkosson abban az esetben, ha a kliens tünetei túl erősek a pszichoterápia elkezdéséhez vagy folytatásához. Ilyenkor konzultálni szoktunk annak érdekében, hogy a tünetek csak a feltétlen szükséges mértékben csökkenjenek és a terápia lehetőség szerint folytatódni tudjon.